Skip to main content

Hoe je met jouw Ikigai een verdienmodel kunt vinden

Ikigai

Door: Benno Pieters en Helena Blum

Kun jij van jouw passie een verdienmodel maken? Kun je een wereldverbeteraar zijn en tegelijkertijd een goede boterham verdienen? Met Ikigai kun je het vinden!

Door je Ikigai (reden voor bestaan; waardevol leven) te vinden en in kaart te brengen kun je bijna met ieder goed doel ook een bestaan als ondernemer bekostigen. Heb je de wil en kracht om een Tribe Leader te worden dan kun je ook Social Celebrity status verwerven en daarmee de wereld verbeteren. 

Ikigai

Ikigai is een Japans concept om erachter te komen waar jouw hart ligt. Het gaat uit van vier levensbepalende gebieden. Door er stap voor stap doorheen te lopen krijg je inzicht in je werkelijke motivaties en hoe die zich verhouden tot hoe jij jouw leven hebt ingericht.

Door op 4 levensbepalende gebieden in te spelen kun je van je hobby je vak en je werk maken, en tegelijkertijd iets doen wat de wereld echt nodig heeft.

Dan vind je jouw Ikigai: niets is meer bevredigend om zelfverzekerd met je eigen reden van bestaan door het leven te gaan. 

Het zorgt ervoor dat je een krachtig en evenwichtig persoon wordt waar anderen graag mee omgaan. Ze willen wat van je overnemen, geloven in je diensten of producten en als het even kan, willen ze jou ook volgen.

Great Ocean Cleanup

Neem een goed doel zoals de oceanen van de plastic soep te ontdoen. Velen praten erover en verzinnen allerlei ideëen maar niemand nam echt de moeite om er iets aan te kunnen doen. Het gevoel was dat het veel kost en niets opleverde. Het was onbegonnen werk. Het was vechten tegen de bierkaai.

Ikigai

Totdat een jonge Nederlandse man vanuit idealisme een praktisch uitvoerbaar plan verzon. Zijn naam is Boyan Slat en Delfts Ingenieur in de Lucht en Ruimtevaarttechniek. Hij heeft in 2013 een presentatie gehouden en dat ging viraal op het internet. Inmiddels heeft hij meer dan $25 miljoen ingezameld en word het project daadwerkelijk uitgevoerd. 

Wat is jouw idee? Welke vraagstukken liggen er nog meer?

Maar niet iedereen is Ingenieur en kan ingewikkelde technische vraagstukken oplossen. Er zijn ook veel maatschappelijke vraagstukken die opgelost kunnen worden. Neem nou zoiets als eenzaamheid onder ouderen. Daar zijn oplossingen voor maar daar heb je mensen voor nodig. Dat is een taak van de overheid zou je zeggen maar wie zit te wacht op een regelgestuurde tijdsbepalende aanpak van de overheid? Jouw eenzaamheid wordt dan voor een specifieke periode opgelost en dit door een professional opeen vast tijdstip. Dat is niet altijd wanneer jij dat nodig hebt.

Tenzij je daar een oplossing op kunt verzinnen geredeneerd vanuit de persoon zelf zal een zogenaamde oplossing weinig brengen. Bedenk hoe je daadwerkelijk kunt bijdragen aan het probleem voor de persoon zelf die zich eenzaam voelt.  Kun jij daar een verdienmodel van maken? De mensen zelf hebben maar weinig geld. Een verdienmodel waarbij je per uur betaald wordt zal geen vetpot zijn, daar kun je jouw eigen leven niet mee financieren. Er is een oplossing door ook online een verdienmodel op te zetten. Je dient dan net iets anders te denken.

De goudkoorts

Ikigai

Vergelijk het met de goudkoorts. Velen gingen op zoek naar het goud zelf, terwijl het meeste verdiend werd met de gereedschappen om het goud te vinden. De analogie is niet helemaal een op een overzetbaar maar het idee wel.

Je kunt een webshop opzetten met allerlei handige producten en diensten van derden die de ouderen nodig hebben. Je hoofddoelgroep zullen dan de kinderen van de ouderen zijn, die spullen en diensten willen aanschaffen om het leven van hun ouders aangenamer te maken. Je kunt ook zelf een dienst verzinnen die anderen voor hun ouders of familie kunnen aanschaffen.

Derde wereld vraagstukken

Een ander voorbeeld is arme mensen in de derde wereld helpen. Er is een bestaand verdienmodel wat heeft geleid tot vele NGO’s maar de meeste mensen hebben er niet zo’n goed gevoel bij of het geld wel echt op de plek van bestemming komt. Je kunt zelf iets hier aan doen door producten en diensten te verzinnen aangevuld met affiliate producten die de mensen daar echt nodig hebben. Die kunnen ze dan zelf kopen of je kunt met een groep mensen een eigen beweging opzetten. Bijvoorbeeld zonnecellen en licht zodat de mensen op het platteland meer aan hun avond hebben. Kinderen kunnen leren en volwassenen kunnen een beter sociaal leven opbouwen. Dit zijn zomaar wat voorbeelden. 

Denk in levensstijl om een verdienmodel te vinden

Hoe word ik snel een Merk?Wat je in jouw Ikigai ook vindt en kiest, er is altijd een verdienmodel te vinden zodra je in levensstijl denkt.Je kunt daarvoor diensten ontwikkelen en die online verkoopt. En er zijn altijd producten van derden te vinden die bij die levensstijl passen en verkocht kunnen worden aan de doelgroep. Je dient wel te starten met een goed en helder communicatieplan om dit goede werk te doen. Zodat je levensstijl en de producten die erbij horen als een sterk merk kunnen worden neergezet. Maar gelukkig is er nu Youtube en zijn er websites. Die maken dit technisch mogelijk en je hoeft er geen ingenieur voor te zijn. Het gaat redelijk makkelijk wanneer je eenmaal weet hoe. Je wordt dan de spokesman of woman op dit gebied en daarmee kun je een Tribe Leader worden van jouw vakgebied. Je merkt vanzelf wanneer je de Social Celebrity status hebt bereikt wanneer mensen jou spontaan willen sponsoren vanwege je goede werk en omdat ze in je geloven!

 

Wil je ook weten of jouw idee in een verdienmodel verwerkt kan worden? Wij bieden een gratis Strategiesessie aan! Vul je gegevens in om het in te plannen.


    Leave a Reply